Am creat acest blog pentru a face cunoscut tuturor care este stadiul de rezolvare a problemelor generate de deflagratia din 21 decembrie 2010 pentru toate cele 15 familii din scara A a blocului de pe strada Martir Horea nr. 22 din Bacau. Acest blog va contine un istoric al evenimentelor, articole, imagini si filme preluate din presa, opinii ale proprietarilor de apartamente, reactii ale autoritatilor centrale si locale, acte normative aparute si referitoare la aceasta deflagratie si orice alte informatii care vor incerca sa reproduca o imagine cat mai clara a tot ceea ce ni s-a intamplat si inca ni se intampla.

luni, 5 decembrie 2011

Cazul E24 - „ruşine pentru actul de justiţie”

O ruşine pentru actul de justiţie din România – aşa a catalogat Mihai Ileciu, avocatul celor 19 familii din E24, sentinţa dată de către magistraţii bihoreni în cazul exploziei din 14 septembrie 2007.
Sentinţă năucitoare în cazul exploziei blocului E24 din 14 septembrie 2007. După patru ani de chin, cele 19 familii au aflat că niciun inculpat nu va plăti cu închisoarea pentru drama lor. În plus, şi daunele morale au fost reduse drastic...câte 2.000 de euro pentru fiecare. Singurul lucru care a rămas la fel ca şi în sentinţa dată în luna decembrie a anului trecut e obligaţia furnizorului de gaze, dar şi a foştilor angajaţi de a despăgubi familiile pentru apartamentele şi bunurile distruse. Locatarii sunt însă în stare de şoc şi nu le vine să creadă că suferinţa lor merită 2.000 de euro. „E revoltător”, susţin aceştia.
Şoc şi revoltă
Ceea ce trebuia să fie poate cea mai fericită zi din ultimii patru ani s-a transformat în coşmar pentru locatarii blocului E24. Sentinţa Curţii de Apel Oradea i-a năucit. Nici acum nu le vine să creadă că niciunul din cei şapte inculpaţi în cazul exploziei care le-a dat viaţa peste cap nu va face închisoare. Cât despre daunele morale, le consideră praf în ochi. „E clar că nimic din ceea ce am sperat nu s-a îndeplinit. E inadmisibil! Iar această sentinţă dovedeşte încă o dată că în România nici măcar actul de justiţie nu e corect. Ştiam asta...dar acum ni s-a adeverit încă o dată că avem dreptate. Explozia provocată de indolenţa unor oameni a ucis doi oameni. Iar pe noi ne-a distrus pentru totdeauna. Şi nimeni nu plăteşte pentru sufletele celor doi tineri care au plecat mult prea devreme dintre noi. Nu mai avem cuvinte. Nu mai avem speranţe. Nu mai avem nimic...”, ne-a declarat, revoltat unul dintre foştii locatari.
Justiţie made in România
La fel de revoltat a fost şi avocatul Mihai Ielciu de sentinţa dată, pe care o consideră o ruşine pentru actul de justiţie din România. „Dacă sentinţa pe care am primit-o în luna decembrie a anului trecut era un model pentru justiţia din România, făcându-ne să ne gândim că în sfârşit şi sistemul judiciar de la noi a intrat în Uniunea Europeană, tocmai ce am fost aduşi din nou cu picioarele pe pământ. Nu suntem în Europa din acest punct de vedere. Asta e clar! Şi s-a dovedit încă o dată că cei puternici sunt intangibili. Dacă un judecător se poate uita în ochii acestor oameni când le spune că 2.000 de euro le sunt suficienţi pentru aceşti ani de chin în care au stat pe unde au putut, atunci, cu siguranţă avem o problemă.  Nu pot să cred nici acum că după ce ai rămas fără casă şi fără bunurile pentru care ai muncit o viaţă ţi se oferă 2.000 de euro drept daune morale. Sunt foarte dezamăgit! Iar această sentinţă mă face să cred că ceva e în neregulă cu justiţia din România. Decât să le spui acestor oameni că 2.000 de euro compensează patru ani de procese, mai bine nu le dai nimic. E foarte trist ceea ce s-a întâmplat. Dar probabil trebuie să ne amintim că trăim în România. Dacă un judecator ca şi Cristi Danileţ, ales în CSM  chiar de către colegii lui, a putut da o sentinţă ca cea de anul trecut, iar astăzi suntem unde suntem, daţi-mi voie să mă îndoiesc de corectitudinea unora...Cei de la E.ON Gaz au demonstrat încă o dată că pot face exact ce vor. Şi, poate şi mai tragic, pot face asta susţinuţi chiar de către instituţiile statului. Inclusiv procurorul a susţinut mai degrabă interesele furnizorului de gaze, şi mai puţin al oamenilor, aşa cum era normal. Clar există o problemă”, a fost de părere avocatul Mihai Ielciu. Potrivit presei, procurorul Radu Bodea, căci despre el este vorba, este un personaj mai mult decât controversat, numele său fiind implicat în mai multe cazuri de corupţie.
14 septembrie 2007 – o zi neagră
O fracţiune de secundă a fost de ajuns pentru ca destinele locatarilor blocului E 24, de pe strada Voievod Gelu din Zalău, să fie schimbate pentru totdeauna. Puternica explozie izbucnită în dimineaţa acelei zilei, ca urmare a unor acumulări de gaze, le-a luat tot: şi oameni dragi, şi agoniseala de o viaţă. 19 apartamente au fost distruse, iar 19 familii au rămas pe drumuri. Zgomotul deosebit de puternic provocat de explozie i-a îngrozit pe zălăuanii din cartier, care nu au bănuit nici măcar o clipă proporţiile dezastrului. Speriaţi şi dezorientaţi, cei mai mulţi au ieşit în stradă, pentru a vedea ce se întâmplă, dar priveliştea de care au avut parte i-a lăsat fără grai – praf, ţipete, geamuri sparte şi un puternic miros de gaz. Nimeni nu ştia nimic, era un haos total. Iar blocul de patru etaje situat în apropierea staţiei peco Moll s-a prăbuşit aproape în întregime în urma exploziei din dimineaţa zilei de 14 septembrie. 11 persoane au fost scoase de sub dărâmături şi transportate la urgenţa Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Însă doi tineri au decedat - Diana Satmari, o adolescentă care avea doar 14 ani şi Paul Sălăjan, de 20 de ani, care a fost găsit fără suflare sub dărâmături, la aproape patru ore de la momentul  producerii tragediei

Sursa:http://www.salajeanul.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1131:cazul-e24-ruine-pentru-actul-de-justiie&catid=47:stiri-zalau&Itemid=53

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu