Am creat acest blog pentru a face cunoscut tuturor care este stadiul de rezolvare a problemelor generate de deflagratia din 21 decembrie 2010 pentru toate cele 15 familii din scara A a blocului de pe strada Martir Horea nr. 22 din Bacau. Acest blog va contine un istoric al evenimentelor, articole, imagini si filme preluate din presa, opinii ale proprietarilor de apartamente, reactii ale autoritatilor centrale si locale, acte normative aparute si referitoare la aceasta deflagratie si orice alte informatii care vor incerca sa reproduca o imagine cat mai clara a tot ceea ce ni s-a intamplat si inca ni se intampla.

sâmbătă, 3 decembrie 2011

SOCANT!!!!!! Sursa: http://www.ztv.ro

2000 de euro daune morale pentru persoanele ramase fara case in urma Exploziei din 17.09.2007 Zalau. Solutie Finala Socanta in dosarul exploziei de la Zalau. În urma exploziei din data de 14.09.2007 de la Zalău, doi copii și-au pierdut viața, alte 7 (șapte)
persoane au fost grav rănite si un număr de 57 de persoane au rămas fără locuințe.Blocul in care au trait o viata a fost demolat, toate cele 19 apartamente fiind distruse in intregime. Din aceea zi tragica, fara vointa lor, au inceput lupta zilnica, in cautarea dreptatii, care sperau ca va fi gasita prin actul de justitie.

In tot acest timp, de la data de 14.09.2007 si pana azi, oamenii au fost tratați cu indiferență si sfidare de către E.ON, astfel ca nici pana azi nu fost achitate despăgubirile pentru locuințele distruse, insa aceasta indiferenta au reusit, cu eforturi interioare, sa o depăseasca.

Dezamagirea cea mai mare si distrugerea oricaror sperante ca dreptate mai exista, macar in spatele usilor instantelor de judecata, a aparut dupa 4 ani, sub forma unei hotarari judecatoresti. Din pacate, azi justiția română si-a batut joc de cei păgubiți.


Instanța de recurs a stabilit cuantumul daunelor morale la suma de 2.000 de euro. Astfel, a apreciat instanța, că suma de 2.000 de euro in cuantum fix, pentru fiecare persoana este "suficienta" pentru acoperirea prejudiciilor morale suferite in cei peste 4 ani, de către cele 57 de persoane ramase pe drumuri in urma exploziei,  fără caminul lor de-o viata.


Exemplificativ, daca cineva vă distruge casa, împreună cu toate bunurile personale, nu va despăgubește si rămâneți pe drumurile instanțelor, după 4 ani de chinuri prin procese, instanțele judecătorești apreciază că "fabuloasa" suma de 2000 de euro ca fiind suficientă pentru acoperirea suferințelor psihice generate de pierderea tuturor bunurilor personale (inclusiv a singurei locuințe cumpărate după ani și ani de muncă). Dacă începând de azi când ajungeți acasă, în loc de casă, veți găsi un morman de moloz și veți fi nevoit sa încercați 4 ani de zile pentru a găsi dreptatea ... instanțele judecătorești vor aprecia ca cei 4 ani pierduți din viață valorează 2000 de euro. Trist, dar adevarat de azi inainte!



Reamintim că soluția inițială a instanței de fond a fost un adevărat exemplu pozitiv pentru sistemul de justiție, stabilind daune morale în cuantum de 100 euro, respectiv 50 euro de persoană pe fiecare zi de chin, de la data exploziei până la data plății despăgubirilor materiale. Reamintim faptul că soluția a fost pronunțată de către unul dintre cei mai respectați judecători (Cristi Danileț) actual membru in Consiliul Superior al Magistraturii.


Cu ocazia judecării recursului, procurorul de ședință  (dl. Bodea Radu ) care ar fi trebuit să reprezinte acuzarea, în mod surprinzător a susținut interesele inculpaților solicitand clemență instanței pentru aceștia și cu totul inexplicabil, a solicitat admiterea recursului E.On cu privire la daunele morale.


Să credem oare că au reușit cei de la E.On să ”convingă” în mod corect procurorul de ședință să le susțină interesele în contra celor 57 de oameni aflați și azi pe drumuri ? Să credem oare că au ”convins” și judecătorii prin aceleași metode? Să credem oare că în mod ”independent” judecătorii au ajuns la concluzia că 2.000 de euro reprezintă o despăgubire reală pentru cei ale căror case au fost distruse din vina  E.On și care sunt de patru ani pe drumuri ?



Avem motive să ne îndoim de ”corectitudinea” sistemului juridic sau ar trebui să avem în continuare încredere oarbă în justiție ?


Concluzii … ???


Cu respect,

Foștii Locatari ai Blocului E. 24 Zalău,

reprezentați de

IELCIU & Asociatii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu